Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Evropsko prvenstvo 2023Kvalifikacije za EP (odbojkaši)ReprezentacijaSenioriSlike

Crna Gora ide na Evropsko prvenstvo!

Pobjedom u Luksemburgu, naši odbojkaši treći put uzastopno izborili plasman u evropsku elitu

Crna Gora je dio evropske elite! Treći put zaredom, a ovog puta pod dirigentskom palicom Ivana Joksimovića, naša reprezentacija izborila je plasman na evropsko prvenstvo, besprekorno odradivši kvalifikacije – sa pet pobjeda i samo jednim porazom, od favorizovanog Portugala u gostima!

Na taj način Crna Gora je osvojila drugo mjesto u grupi D, na kraju je bila najbolja drugoplasirana selekcija od svih grupa, a četiri najbolje izborile su plasman na EuroVolley! Bajka koja je, i pored podmlađivanja selekcije, počela na pripremama i utakmicama u Kolašinu, završila se u Luksemburgu sa nova tri boda, a na oproštaju od kvalifikacija Joksimovićevi puleni imali su luksuz da domaćinu dozvole osvajenje jednog, počasnog seta – na kraju je bilo 3:1 (27:25, 25:22, 25:27, 25:13).

Crna Gora je krenula s postavom: tehničar Rajko Strugar, korektor Aleksandar Minić, primači servisa Marko Bojić i Ivan Zvicer, srednji blokeri Blažo Milić i Luka Babić, te libero Nikola Lakčević. Dvije greške protivnika, smeč Bojića, servis Minića, pa opet Bojić, donijeli su nam vođstvo od 6:2. Luksemburg je smanjio na 6:5, ali Rajko Strugar i Minić su ponovo vratili četiri poena prednosti našoj selekciji (9:5) i natjerali domaćeg selektora da zatraži tajm-aut. Domaćin se ponovo vratio, prilazio je na poen zaostatka, ali su uglavnom Zvicer i Minić, te Milić, pa onda Babić asom, održavali prednost Crne Gore. Na 19:18 za naš tim Minić je sjajno kuvao, potom je Milić iz dva puta uspio da spusti loptu u polje Luksemburga, ali se domaći nisu predavali i asom su stigli do izjednačenja 22:22. Selektor Joksimović zatražio je tajm-aut, ali nakon toga izbacili smo dva smeča u aut, Luksemburg došao do dvije set lopte (24:22), a naš selektor ponovo zatražio odmor. Nijesu se predavali ni on ni njegovi puleni. Sjajan servis Rajka Strugara vratio je naš tim na poen zaostatka, potom su domaći napravili grešku, da bi nakon toga uslijedio strašan smeč kapitena Minića i prva set lopta (25:24). Luksemburg se odbranio, Minić je ponovo smečovao za 26:25, a onda su naši protivnici pogriješili i set je bio riješen – 27:25 za Crnu Goru.

Drugi set otvorio je Zvicer asom, a Babić odličnim blokom za 2:0. Uslijedio je smeč Bojića, potom je Milić servisima poremetio prijem domaćih, da bi Babić blokirao za vođstvo naše selekcije od 8:4 i prvi tajm-aut Luksemburga. Minić i Zvicer donijeli su Crnoj Gori pet poena prednosti (10:5), a dva vrhunska smeča Bojića (jedan poslije odličnog servisa Zvicera), donijeli su nam i šest razlike (12:6). Luksemburg je smanjio na 14:12, a Joksimović posegnuo za tajm-autom. Uslijedio je smeč Bojića, a poslije novog sjajnog bloka Babića, Crna Gora je opet došla do tri poena prednosti (17:14) i tajm-auta domaćina. Nakon servisa Milića i greške domaćih, Joksimovićevi puleni imali su četiri razlike (18:14). Ipak, naš selektor bio je prinuđen da zatraži predah pri rezultatu 22:20, a onda je takav potez krunisao Minić, da bi drugu set loptu iskoristio Babić poslije prvog tempa – 25:22.

Luksemburg je poveo 3:1 u trećem setu, a Minić u nekoliko navrata, te Babić i Zvicer nisu dozvoljavali da se domaćin odlijepi. Ipak, protivnik je poveo 12:9, a Joksimović zatražio tajm-aut. Nakon toga sjajno je “skuvao” Strugar, ali naši igrači bili su van ritma, pa je Luksemburg poveo 18:13, a Joksimović pozvao igrače da predahnu. Pri rezultatu 21:16, naši su uzeli poen, a onda Bojić odservirao tri asa, a selektor Luksemburga u međuvremenu dva puta zatražio tajm-aut. Poslije drugog, Luksemburg je osvojio tri poena zaredom i poveo 24:20, Crna Gora na servisu Milića izjednačila na 24:24, ali je set ipak osvojio domaćin, rezultatom 27:25.

Pauza je dobro uticala na naše igrače, pa su poveli 3:0, a domaći zatražili tajm-aut poslije sjajnog smeča Bojića. Igrali su naši sjajno u tom periodu, a kada je na servis došao izvanredni Blažo Milić, razlika je nakon njegovog asa porasla na sedam poena – 11:4. Luksemburg se malo stabilizovao, ali Minić, Zvicer i Bojić povećali su razliku na osam poena (15:7). Priča je bila gotova, a uljepšali su je Marko Bojić novim asom, Rajko Strugar “kuvanjem” i blokom, pa Blažo Milić asom, da bi tačka bila stavljena greškom domaćih – 25:13 i treći uzastopni plasman na Evropsko prvenstvo…

Još da stopama odbojkaša krenu i njihove koleginice u nedjelju u Pljevljima…

Luksemburg – Crna Gora 0:3 (25:27, 22:25, 27:25, 13:25)

Luksemburg – Dvorana: d'Coque “Gymnase”. Gledalaca: 320. Sudije: Dobrev (Bugarska), Herbots (Belgija).

Luksemburg: Simao Marinjo, Samuel Marinjo (libero), Gajin 26, Bras 2, Di Stefano, Veber 10, Hofman, Hilbert, Konstantinu, Erpelding 7, Zuidberg 12, Feit 2, Glesener (libero), Galopo.

Crna Gora: Minić 16, Ćinćur, Babić 10, Zvicer 11, R. Strugar 6, Milenković, Hadžisalihović, Lakčević (libero), M. Bojić, S. Bojić 20, Milić 5, B. Strugar, Jovović, Radević  (libero).

Povezani članci

Back to top button