Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Kvalifikacije za EP (odbojkašice)ReprezentacijaSeniorke

Odbojkašice porazom od Finske završile kvalifikacije za EP

U odlučujućem meču za drugo mjesto u grupi B i odlazak na EP, Finska je slavila nakon četiri seta rezultatom 3:1

Odbojkašice Crne Gore nisu uspjele da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, pa će nastup u eliti Starog kontinenta i dalje ostati san.

U odlučujućem susretu za drugo mjesto u grupi B, Crna Gora je u gostima poražena od Finske rezultatom 3:1 (25:17, 25:20, 27:29, 25:18), pa je takmičenje u grupi završila na trećoj poziciji, sa dvije pobjede, obje protiv Islanda. To u svakom slučaju ne može biti dovoljno ni za poziciju najbolje trećeplasirane ekipe u kvalifikacijama, s obzirom na to da neke ekipe već imaju bolji učinak i uoči njihovih utakmica posljednjeg kola.

Crna Gora je u Finskoj počela sa postavom: Marija Šušić na mjestu tehničarke, Nikoleta Perović kao korektorka, Tatjana Bokan i Simona Petranović na prijemu servisa, Katarina Budrak i Mina Dragović kao srednji blokeri, te Dušanka Petrović na poziciji libera.

Finska je meč otvorila asom, Crna Gora preokrenula na 2:1, ali nakon toga očajan prijem naših donio je domaćinu vođstvo od 5:2, od kojih su Finkinje četiri poena osvojile direktno iz servisa! Selektor Milorad Krunić zatražio je tajm-aut, a na isti korak odlučio se ubrzo nakon toga, pri rezultatu 11:6 za protivnika. Pri rezultatu 13:7, Nevena Vukčević je zamijenila Simonu Petranović, nakon toga ušle su Dijana Vuković, Tijana Tvrdišić i Lana Labović, ali sve dobro što je naš tim uspio da napravi bilo je da u dva navrata smanji na tri poena razlike. Prijem servisa i dalje je bio nerješiv problem, a kako su počele, Finkinje su i završile prvi set – asom za 25:17, a pritom nijedna naša igračica nije ni pokušala da primi servis…

I u drugom setu Finska je osvojila prvi poen, ali naše su uzvratile sa četiri vezana, pa je selektor domaćih Tapio Kangasniemi bio prinuđen da traži tajm-aut. Njegov potez urodio je plodom, pa su Finkinje preokrenule rezultat i povele 8:6. Selektor Krunić je ponovo mijenjao postavu, a onda se odlučio i na tajm-aut. Crna Gora je izjednačila na 10:10 i 11:11, ali je Finska osvojila tri uzastopna poena, a Krunić zatražio novi odmor, ne želeći da njegove odbojkašice ispuste set iz ruku. Naše djevojke imale su priliku da izjednače na 14:14, potom i na 16:16, ali je blok domaćih bio neprolazan. Ipak, odbojkašice u bijelim dresovima nijesu odustajale, izjednačile su na 17:17 i 18:18, kada su imale i kontru da povedu… Nijesu uspjele, a Finkinje su kažnjavale svaku grešku. Umjesto da Crna Gora vodi 19:18, ubrzo je bilo 25:20, čime je Finska dobila drugi set i izvadila vizu za Evropsko prvenstvo.

Sa tri vezana poena Crna Gora je preokrenula rezultat u 3. setu i povela 9:8, ali je Finska identično odgovorila i ponovo stekla dva, a poslije tajm-auta našeg selektora i tri poena prednosti (13:10). Crna Gora je izjednačila na 17:17, potom i na 20:20, kada je domaći selektor zatražio odmor. Nažalost, Mina Dragović je “skinuta” sa servisa, iako je zadala dosta problema domaćima, Finkinje su povele 22:20, a Krunić ponovo zatražio tajm-aut. Taj potez je pokrenuo naše djevojke, koje su osvojile naredna tri poena i preokrenule rezultat, pa je sada Kangasniemi zatražio odmor. Crna Gora je prva imala set loptu, pri rezultatu 24:23, potom dvije spašavala, da bi drugu imala na 27:26, kada nijesmo iskoristili kontru. Ipak, naš blok u kojem su bile Mina Dragović i Dijana Vuković realizovao je treću set loptu i naše djevojke dobile su taj dio igre 29:27. U finišu seta posebno hrabro “kuvanje” uspješno je odigrala naša tehničarka Tijana Tvrdišić.

U četvrtom setu Finska je povela 3:0, potom i 7:2, a naš selektor pozvao tajm-aut i igračice ohrabrio da ima vremena da se stigne rezultat. Ipak, nije bilo tako. Finska je poprilično rutinski privela set kraju, dozvolivši našoj reprezentaciji da samo jednom priđe na četiri razlike. Set je završen rezultatom 25:18 u korist domaćih, za pobjedu od 3:1.

Podatak da su odbojkašice Crne Gore dozvolile Finkinjama da naprave 19 asova, dovoljno govori da epilog odlučujućeg susreta i nije mogao da bude drugačiji…

Finska – Crna Gora 3:1 (25:17, 25:20, 27:29, 25:18)

Joensuu – “Motonet arena”. Gledalaca: 1.234. Sudije: Kurtis (Letonija), Burkievič (Poljska).

Finska: Rekola 9, Jalonen, Kokonen 21, Kosonen 7, Rikila 11, Alanko 3, Ilivainio, Hujanen, Korhonen 21, Lakonen 13, Ohman, Laksonen (libero), Hakinen (libero), Bjeregard-Madsen.

Crna Gora: Bokan 10, Tvrdišić 2, Perović 10, Šušić 1, Labović (libero), Vuković 8, Petranović 1, Vukčević 6, Petrović (libero), Budrak 11, Đurović, Dragović 15.

Povezani članci

Back to top button