Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
FIVB

FIVB: Svjetska prvenstva od 2025. na svake dvije godine

Nakon Euro Voleja 2023, naredno Evropsko prvenstvo biće održano 2026.godine

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) donijela je odluku da se planetarna takmičenja od 2025. godine igraju na svake dvije, umjesto na svake četiri godine, dok će se kontinentalna prvenstva igrati parnim godinama, odlučeno je na sastanku Administrativnog Borda u Punta Kani, u Dominikanskoj Republici.

Takođe je promijenjen i sistem kvalifikovanja za Olimpijske igre 2028. godine u Los Anđelesu, tako što se ukidaju kvalifikacije za taj turnir. Plasman na Igre u Los Anđelesu direktno će izboriti SAD, pobjednici kontinentalnih takmičenja 2026. godine, tri najuspješnije reprezentacije sa Svjetskog prvenstva 2027. godine, koje se do tada nisu kvalifikovale, kao i tri najbolje plasirane selekcije sa FIVB rang liste.

Kvalifikacije za Olimpijske igre 2028.godine u Los Anđelesu

Za ovu promjenu potrebno je odobrenje Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), a predstavnici FIVB-a ostavljaju mogućnost korekcije.

Na svjetskim prvenstvima 2025. godine u obije konkurencije će nastupati 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa sa po četiri selekcije.

Poslije grupne faze plasman u osminu finala izboriće po dvije selekcije iz svake grupe, a zatim slijede četvrtfinale, polufinale, meč za treće mjesto i finale.

Plasman na naredno Svjetsko prvenstvo izboriće domaćini turnira, aktuelni svjetski prvaci, tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023. godine, kao i 15 reprezentacija (ili manje u zavisnosti od broja organizatora Svjetskog prvenstva) sa FIVB rang liste po završetku sezone 2024.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo

Ova izmjena će uticati da nakon Euro Voleja 2023, naredno Evropsko prvenstvo bude održano 2026. godine.

Administrativni Bord FIVB je formirao radnu grupu, čiji je zadatak da predloži datume odigravanja takmičenja u periodu od 2025. do 2028. U radnoj grupi FIVB su Aleksandar Boričić, drugi potpredsjednik FIVB, predsjednik CEV, Madelin Mepelink, član AB FIVB i predsjednik Sportske komisije, i Fabio Azevedo, član AB FIVB i generalni direktor Svjetske odbojkaške federacije.

Povezani članci

Back to top button