Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Evropsko prvenstvo 2021ReprezentacijaSeniori

Bašić: U Pljevljima je bilo teško, hrabri motivacija kod igrača

Selektor crnogorskih odbojkaša sumira utiske nakon prve faze priprema za Evropsko prvenstvo

Odbojkaši Crne Gore završili su prvu, najtežu fazu priprema za Evropsko prvenstvo. Izabranici Veljka Bašića su 12 dana u Pljevljima, prvenstveno, radili na podizanju nivoa fizičke spreme, neophodnog za nastavak rada…

“Tačno je da je to najteža faza priprema, jer su igrači došli nakon dva mjeseca odmora, iako su korektno radili cijelo ljeto, igrajući i bič volej, tako da su fizički izgledali jako dobro. Istina je da je prvi period priprema bio jako težak za sve, ali je motivacija kod igrača ostala netaknuta, kao kad su prije dvije godine počeli pripreme za prvo Evropsko prvenstvo. To je jako ohrabrujuće. Kao što znate, ekipa je dosta izmijenjena, sa puno mladih igrača, i ta kohezija između mladih i starijih djeluje jako dobro. Bilo je veliko zadovoljstvo raditi u Pljevljima, iako je bilo naporno. A rezultate ćemo vidjeti od ponedjeljka u Podgorici, kada počnemo da radimo tehničko-taktički dio, jer će odbojke biti 70 odsto, a 30 odsto rada na fizičkoj spremi”,  sumira utiske za Pobjedu selektor odbojkaša Veljko Bašić.

Nakon Pljevalja, Bašić je odlučio da spisak igrača sa 19 skrati na 16. U ovom trenutku su prekobrojni korektor Bojan Strugar, primač servisa Božidar Ćuk i mlađani tehničar, debitant na pripremama seniorskog tima Rastko Milenković.

Za 14 mjesta na EP boriće se tehničari Rajko Strugar, Danilo Dubak, primači servisa Vojin Ćaćić, Marko Bojić, Ivan Zvicer, Marko Vukašinović, Nemanja Peruničić, srednji blokeri Luka Babić, Ivan Ječmenica, Blažo Milić, Matija Ćinćur, korektori Miloš Ćulafić, Aleksandar Minić, Milutin Pavićević, te libera Nikola Lakčević i Miloš Kosović.

“Uvijek sam u nezgodnoj situaciji kada moram da kratim spisak. Morao sam da smanjim broj igrača na 16, kako bismo u nastavku mogli kvalitetnije da radimo i kako bi igrači na terenu mogli više da budu opterećeni. Mislim da je moj izbor logičan. Ćuk nije bio na pripremama za kvalifikacije i samim kvalifikacijama, imao je mali problem sa koljenom već na početku ovih priprema i normalno da sam dao prednost mlađim igračima koji su odradili kvalifikacije, a na toj poziciji imamo jako dobar izbor igrača. Bojan Strugar je bio četvrti korektor, a razlog je samo jedan. Pavićević je mlađi i u ovom momentu je logičan izbor, dok su Ćulafić i Minić, ipak, stara garda koja je već odradila jedno Evropsko prvenstvo, to su igrači sa puno samopouzdanja i koji puno doprinose radu ekipe. Dogovorili smo se da oni nastave da treniraju, jer niko nije otpisan i u slučaju potrebe ili neke povrede, ja računam na njih. Za Milenkovića je to prvo iskustvo u seniorskom timu, htjeli smo da ga malo uvedemo u program rada reprezentacije, da osjeti malo kako je raditi sa A reprezentacijom. On je perspektivan dizač, ali je evidentno da mu treba puno rada.”

Nakon dva dana odmora, reprezentacija će nastaviti sa radom u Podgorici, u dobro poznatoj bazi u kompleksu hotela „VOCO“.

“Možemo da budemo zadovoljni, jer imamo izvanredne uslove u tom kompleksu. To se pokazalo i tokom kvalifikacija za EP. Naš Savez se potrudio da nam obezbijedi najbolje uslove koje možemo da imamo za ove pripreme”, zaključio je Bašić.

Evropski šampionat počinje 1. septembra, a utakmice u grupi B, u kojoj je Crna Gora, startuju 3. septembra i igraju se u češkom gradu Ostravi. Rivali našeg tima biće Bugarska (3. septembar, 17.15 časova), Slovenija (4. septembar, 16 časova), Italija (5. septembar, 19 časova), Češka (7. septembar, 19 časova) i Bjelorusija (8. septembar, 19 časova). Prve četiri reprezentacije iz naše grupe plasiraće se u osminu finala i ukrštaće sa grupom D, u kojoj su Francuska, Njemačka, Hrvatska, Slovačka, Letonija i Estonija.

Na turniru u Skoplju protivnici po mjeri

Reprezentacija će trenirati u Podgorici do odlaska u Skoplje, na međunarodni turnir na kome će, od 19. do 21. avgusta, igrati protiv domaćina Sjeverne Makedonije, Slovačke i Izraela.

Nakon toga, krajem avgusta, „crveni“ će u Podgorici sparingovati sa poljskim Zavjerćeom, koji sa klupe vodi naš proslavljeni trener Igor Kolaković. Nakon tih kontrolnih mečeva, Bašić će odrediti 14 putnika na EP.

“U Skoplju imamo izuzetno dobar turnir, igramo sa protivnicima kakvi nam trebaju. Znamo da nam je grupa na EP izuzetno jaka, a dva posljednja meča sa Češkom i Bjelorusijom su nam najbitnija. Češka igra kao Slovačka, a Bjelorusija igra kao Izrael ili Slovačka. Upravo sam se zbog toga odlučio za taj turnir u Skoplju“, rekao nam je Bašić.

Izvor: Pobjeda – Arena

Povezani članci

Back to top button