Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Reprezentacija

Veljko Bašić: Nijesam imao ljepše pripreme i bolji završetak jedne akcije

Selektor crnogorskih odbojkaša Veljko Bašić bio je toliko zadovoljan nakon pobjede nad Azerbejdžanom, na startu turnira u Podgorici, kada su njegovi izabranici, praktično, obezbijedili plasman na Evropsko prvenstvo, da je to morao da podijeli nakon utakmice, u hotelu „Voco“, u neformalnom razgovoru sa članovima stručnog štaba i čelnicima Odbojkaškog saveza Crne Gore. I to ne samo zbog drugog uzastopnog plasmana na veliko takmičenje, već zbog svega što se događalo od početka priprema pa do kraja kvalifikacija.

Ponovio je to i u razgovoru za Arenu, potpisniku ovih redova, koji je bio svjedok Bašićevih izliva emocija u petak veče…

“Ovaj posao radim već 25 godina, i moram priznati da nikad nisam imao ljepše pripreme i bolji završetak jedne akcije. Utisci su samo pozitivni”, kaže Bašić na početku razgovora.

“Savez nam je omogućio da, stvarno, imamo izvanredne uslove. Znamo kakvi su uslovi u hotelu „Voco“, imali smo na raspolaganju dvoranu, teretanu, salu za oporavak i masažu. Uz to, u pripremnom periodu su nam omogućene dvije prijateljske utakmice sa Albanijom, izuzetno bitne. Sa druge strane, prezadovoljan sam stručnim štabom koji sa mnom radi skoro četiri godine. Mi se jako dobro poznajemo, i svi gledamo u istom pravcu. Bilo je, možda, različitih mišljenja, ali o tome se razgovaralo za stolom, i ni u jednom trenutku nije bilo bilo kakvih trzavica. Jedna izuzetno kompaktna ekipa stručnog štaba. Najzad, igrači su prihvatili naš način razmišljanja i pristup ovim kvalifikacijama, a sve to je imalo pravu podršku Saveza. Zato i nije moglo da završi drugačije nego što je završilo”, ističe Bašić.

Crnogorski odbojkaši su drugi put uzastopno izborili učešće na Evropskom prvenstvu, prvi put sa prvog mjesta. U grupi su upisali po dvije pobjede protiv Azerbejdžana i Gruzije, a imali su bolji skor i od Grčke – poraz od 3:2 na prvom turniru u Tbilisiju, te pobjedu od 3:0 na kraju turnira u Podgorici.

“Ovo je bila izuzetno dobra akcija. Pričali smo o tom kontinuitetu učešća na velikim takmičenjima, koji je bitan za ekipu, reprezentaciju, ali i za Odbojkaški savez. I pored otkazivanja nekoliko igrača zbog povreda, i odluke Gojka Ćuka da završi reprezentativnu karijeru, krajnji rezultat je odličan. Bili smo prvi u grupi, sa pobjedom od 3:0 protiv Grčke, sa izuzetnim izdanjem cijele ekipe. Dakle, sve je bilo izuzetno pozitivno, ponavljam, počev od priprema do dva kvalifikaciona turnira.”

Osim Gojka Ćuka, koji je završio reprezentativnu karijeru, Ove kvalifikacije su zbog povreda ili odluke da odmore, preskočili Marko Vukašinović, Božidar Ćuk i Miloš Ćulafić. Neposredno pred start kvalifikacija povrijedio se mladi Nemanja Peruničić, a na startu kvalifikacija i jedan od najboljih igrača – Marko Bojić. U tim uslovima selektor priznaje da nije očekivao tako lake kvalifikacije za Crnu Goru.

“Ne, nijesam uopšte, iako moram da priznam da nijesam bio zabrinut, vjerovao sam u ekipu. Ali, nakon povrede Bojića mislio sam da to neće biti tako lako, kao što su neki rekli, da dva puta dobijemo Azerbjedžan i uzmemo bod Grcima i da bismo bili makar među najboljim drugoplasiranim ekipama.”

 

Bašić je prezadovoljan igrama i ponašanjem mladih igrača, koji su, osim pravog doprinosa, dali potpuno novi ton reprezentaciji.

“Iako su Ivan Zvicer i Nemanja Peruničić prošli jednu akciju reprezentacije, oni nijesu imali iskustvo utakmica na ovom evropskom nivou. Ekipa je, dakle, bila izuzetno podmlađena, sa trojicom novih igrača u startnoj postavi u odnosu na Evropsko prvenstvo (Zvicer, Milić, Minić, prima.a.). Promijenjeno je, dakle, pola startne postave, koja je izdržala sav taj pritisak kvalifikacija i završila sa izvanrednom igrom protiv Grčke. Ne mogu bez da budem zadovoljan. To je rezultat rada igrača i individualnog pristupa u kvalifikacijama, na treningu i utakmicama. Stvorila se pozitivna hemija, što je najteže i napraviti, jer je, ipak, tu bilo pet-šest novih igrača.”

Ne potcjenjujući Azerbejdžan i Gruziju, Bašića je najviše interesovalo kako će ekipa igrati protiv Grčke, glavnog konkurenta za prvo mjesto u grupi.

“Interesovalo me je da li mi možemo da držimo nivo igre koji smo imali na Evropskom prvenstvu, bez Bojića, Ćulafića i Ćuka. A mečevi sa Grčkom su bili pravi i jedini relevantni faktor, jer je Grčka, ipak, igrala u drugom krugu EP. U Tbilisiju smo izgubili 3:2, a u Podgorici smo pobijedili 3:0. Dakle, pokazalo se da i novi igrači u ekipi mogu da drže taj nivo koji smo imali na EP.”

Počev od ovih kvalifikacija, Bašić, kako kaže, polako radi i smjenu generacija.

“Za sada su tu dva mlada primača, Zvicer i Peruničić, koji su pokazali kvalitet na svakom treningu, takođe i na dvije prijateljske utakmice protiv Albanije. A Zvicer naročito u kvalifikacijama, posebno protiv Grčke jer je za mene to relevantno. Protiv Azerbejdžana je bilo teško zato što je bio psihički pritisak, a bilo je i pada koncentracije u trećem setu. Kad vidimo igru Zvicera u teškim utakmicama, onda možemo da kažemo da mogu da računam na te igrače i za Evropsko prvenstvo. Ono što sam mislio i prije, sad imam i potvrdu, da ti igrači zaslužuju, da imaju kvalitet da igraju na evropskom nivou”, zadovoljan je Bašić.

Osim Zvicera, u kvalifikacijama su šansu dobili i drugi mladi igrači.

“Milutin Pavićević je stvarno na treningu odradio dobar posao, kao i na dvije utakmice protiv Gruzije. Na Miloša Kosovića mi je pažnju skrenuo moj pomoćnik Srđan Popović i želio sam da ga vidim na treningu. Pokazao se kao izuzetno talentovan igrač, a mislim da je njegova perspektiva više na drugom liberu i da će se u reprezentaciji orjentisati na toj poziciji. Tu je i Matija Ćinćur, mladi igrač sa 17 godina, on je perspektiva. Sa dobrim radom će napredovati i biti dobar igrač, koji će prije ili kasnije zamijeniti Blaža Milića ili Ivana Ječmenicu na poziciji srednjeg blokera. Tu su i libero Ivan Vlahović, treći dizač Danilo Dubak… Jednostavno, ti mladi igrači su pokazali da imaju kvalitet, a meni je bitno šta oni pokazuju na treningu, kako razmišljaju i igraju na treningu. Pokazali su toliku želju da učestvuju u svemu ovome, da sam ja, jednostavno, oduševljen njihovim pristupom. A onda je bilo normalno da ih ostali igrači prihvate kao da su duže tu, i nijednog momenta se nije osjećala ta razlika, mladi-novi. Ja to nikada nijesam vidio da se tako brzo uspostavi hemija, što je najteže napraviti, pogotovo u odbojci koja je kolektivni sport. Ipak je tu bilo šest novih igrača. Pokazali su da imaju volju da se napravi nešto, a s druge strane imaju jedan individualni nivo tehnike i taktike koji nam omogućava da kažemo da će jednog dana biti na nivou evropske odbojke”, zaključio je Veljko Bašić.

Kad Vlado tako kaže, neka onda bude Finska

Žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo je 27. maja u Tampereu.

“Na žrijebu za prethodno Evropsko prvenstvo je naš fizioterapeut Vlado Dragojević rekao da ćemo igrati u grupi u Holandiji. Tako je i bilo. Sad je rekao da idemo u Finsku, pa onda neka bude Finska. Mislim da bi bilo lijepo da igramo u Finskoj”, kroz osmjeh kaže Bašić.

“Ja mislim da u najmanju ruku možemo da ponovimo rezultat sa prethodnog EP, a uz malo sreće možemo i do drugog kruga. Znamo da su se na prethodnom EP neke reprezentacije plasirale u osminu finala sa manje pobjeda od nas”, dodao je Bašić.

Evropsko prvenstvo će se odigrati od 1. do 19. septembra u Poljskoj, Češkoj, Finskoj i Estoniji. Takmičenje po grupama će se odigrati u Krakovu (A grupa), Ostravi (B), Tampereu (C) i Talinu (D), mečevi osmine finala i četvrtfinala u Gdanjsku, u Poljskoj i Ostravi, u Češkoj, a polufinala, kao i meč za treće mjesto i finale u Katovicama, u Poljskoj.

Ko ne može fizički da podnese pripreme neće biti na spisku

Na pitanje da li će i igrači koji su preskočili kvalifikacije zbog povreda ili odluke da odmore, biti u kombinaciji za Evropsko prvenstvo, selektor Veljko Bašić je jasan.

“Ne znam kakvo je njihovo zdravstveno stanje. O tome će odlučivati ljekarski tim, da se vidi kakvo je njihovo fizičko stanje, s obzirom na povrede, naročito Vukašinović. Dakle, prvo trebamo da sagledamo njihovo fizičko stanje, da vidimo li su spremni ili ne za pripreme koje će biti dosta teške. Ako ne budu u stanju da to podnesu, onda će otpasti. Znači, sve zavisi od mišljenja doktora i zdravstvenog stanja igrača”, rekao je Bašić.

Više kontrolnih mečeva nego prije dvije godine

Selektor Bašić najavljuje da će pripreme za EP najvjerovatnije početi sredinom jula.

“Pričao sam sa trenerom Grčke i ako ne budemo sa njima u grupi na EP vjerovatno će oni doći u Podgoricu da odradimo sedam dana zajedničkih priprema. Znam da bi Igor Kolaković došao sa svojom poljskom ekipom ovdje da napravimo nešto. A ja ću kontaktirati sportskog direktora OS Turske da sa njima u Turskoj organizujemo tri utakmice u četiri dana. Takva je ideja za sada“, rekao je Bašić.

To znači da će naša selekcija pred šampionat Evrope imati više kontrolnih mečeva nego ranije.

“Pred prethodno EP smo imali tri kontrolne utakmice, sad ćemo probati da to proširimo na pet utakmica. Od 15. avgusta ćemo vikendom imati po dvije ili tri kontrolne utakmice”, dodao je Bašić.

Izvor: Pobjeda – Arena

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button