Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Reprezentacija

Veljko Bašić: Želimo da budemo prvi u grupi

U teškim vremenima prouzrokovanim pandemijom korona virusa, dobro raspoloženje i osmijeh na lice može vratiti gotovo isključivo neko lijepo sjećanje na prošle dane. Upravo takvo jedno sjećanje držalo je u dobrom raspoloženju odbojkašku porodicu u protekle skoro dvije godine. A kako i ne bi kada je posljednji nastup muške seniorske reprezentacije završen trijumfom i to na, za naš tim debitantskom Evropskom prvenstvu. Bila je to druga pobjeda u Holandiji, pala je Češka, baš kao neki dan ranije Estonija, a drugi krug je izmakao “za dlaku”, dobrim dijelom i nesrećnim spletom okolnosti. Zbog toga svi u taboru “crvenih” jedva čekaju predstojeće okupljanje i početak priprema. Ulog je opet ogroman – drugi uzastopni odlazak na šampionat Starog kontimenta.

Uzbuđenje ne krije ni selektor Veljko Bašić, koji nije uspio da “eskivira” zloglasni virus, ali je, kao što je najčešće radio na terenu, i iz te bitke izašao kao pobjednik. Proteklog vikenda Bašić je boravio u Crnoj Gori, odgledao finale Kupa u Baru i sa čelnicima OSCG i svojim pomoćnicima “pretresao” sve detalje uoči početka priprema. A neke od tih detalja, Bašić je bio spreman da podijeli i sa ljubiteljima odbojke u Crnoj Gori.

Selektore, kako se osjećate?

“Sada jako dobro. Bio sam bolestan početkom januara, ali kovid-19 je prošao, sada je sve u redu sa zdravljem. Naravno da sam izuzetno zadovoljan što sam ponovo došao u Crnu Goru, što sam gledao finale Kupa. Na neki način vratio sam se drugoj kući.Drago mi je da sam vidio ljude iz Saveza, igrače. Iako sam u kontaktu sa igračima koji igraju vani, ipak je bitan ovaj direktni kontakt. Vidio sam dosta interesantnih stvari, mladih igrača, jer su obje ekipe u principu sastavljene od mladih momaka, tako da sam izuzetno zadovoljan dolaskom”, kaže Bašić.

Kako ste zadovoljni finalnom utakmicom i kakav utisak su na Vas ostavili mladi igrači obje ekipe, od kojih su Vam neki od ranije pod lupom?

“Tri igrača su već prošla kroz cikluse reprezentacije, mislim na Zvicera, Nemanju Peruničića i naravno Milutina Pavićevića. Oni su pokazali vidan napredak, i fizički, a i tehnički. Mislim da je to budućnost crnogorske odbojke koja počinje upravo sa tim mladim igračima. Oni će biti priključeni reprezentaciji za sljedeće akcije kako bi ušli u naš sistem igre i naš način rada, i normalno, kako bi napredovali uz starije igrače koji su još uvijek kvalitetniji od njih. Što se tiče utakmice, bila je zanimljiva, ali je očigledna razlika u kvalitetu u korist Budve. Ekipa Budućnosti je sastavljena od mladih igrača, jedino što može da se uradi , ili barem što prije jeste da se izbjegnu individualne tehničke greške koje su pravili igrači. Ali, to je sasvim normalno kad vidimo njihovu starosnu dob.”

Kada će biti objavljen spisak za pripreme reprezentacije za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo?

“Razgovarao sam sa mojim pomoćnim trenerom Srđom Popovićem, determinisali smo spisak i mislim da ću ga poslati tokom ove nedjelje. Prije toga, normalno, kontaktiraću sve igrače, a već sam počeo, da vidim kako se osjećaju zbog ove situacije sa kovidom, a i da vidim uopšte kako se osjećaju.”

I kakva je situacija?

“Situacija je dobra za nas, niko nije bolestan. Igrači s kojima sam pričao, počev od kapitena Ćaćića, izgledaju mi jako motivisani, što je i normalno, jer napravili smo izuzetan rezultat na posljednjem takmičenju. Cilj je kontinuitet, što znači ponovo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i nastup na šampionatu.”

Tehničar Rajko Strugar, koji igra na najosjetljivijoj poziciji u timu, nedavno se vratio iz Irana i tako praktično prvi od reprezentativaca završio klupske obaveze.

“Rajko se vratio, meni je drago zbog njega što je odigrao dosta jako prvenstvo. To je prva stvar, a druga je što je on na Evropskom prvenstvu dokazao da ima određeni kvalitet i čini mi se da je sazreo. To je vrlo bitno i za nas, a i za njega. I drago mi je zbog njega.”

Selektor Bašić i ovoga puta osloniće se na igrače koji su postigli najveći uspjeh u istoriji crnogorske odbojke.

“Nastavljamo otprilike sa istom ekipom. Biće malih izmjena, u početku ćemo pozvati dosta igrača za prvu nedjelju priprema, pa ćemo vidjeti kako će to evoluirati.”

Koliki je hendikep odsustvo Gojka Ćuka, koji se oprostio od reprezentacije na EP u Holandiji?

“Mi smo inače najtanji na toj poziciji srednjeg blokera. Nadao sam se da će on završiti i ovaj ciklus, jer to je generacija koja je počela zajedno, međutim, ja poštujem njegovu odluku i razumijem ga. Nadam se da će Babić da ga naslijedi na tom mjestu. Pored Milića koji je tu, i uz Ječmenicu, znači imamo tri srednja blokera koji su bili na Evropskom prvenstvu. Jeste hendikep, nedostajaće nam Gojkovo iskustvo, više u defanzivi. On je puno lopti zaustavljao, dirao, ne samo da je blokirao već zaustavljao u bloku, što smo mi pretvarali u kontranapad. Isto tako, i njegova vizija protivničke igre pomagala je igračima u odbrani, znao je da se postavi. Jednostavno, jedan dobar igrač, dobar srednji bloker. On i Ječmenica su ove godine jako dobro igrali u Francuskoj, to je ohrabrujuće za nas, ali nažalost, moramo nastaviti bez njega. Ja računam da će Babić i Milić uspjeti da nadoknade njegovo odsustvo.”

I sada ono najvažnije – kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u prvoj polovini maja. Protivnici: Grčka, Gruzija i Azerbajdžan. Prvi turnir u Gruziji, drugi u Crnoj Gori.

“Grupa je takva da se sa svima može igrati. Mi smo napravili strašan rezultat na Evropskom prvenstvu prije dvije godine, pokazali da imamo određeni kvalitet i da možemo da se nosimo sa puno jačim ekipama. Sav fokus biće na pripremama, na organizaciji igre i, naravno, na motivaciji. Znam da su igrači motivisani, međutim, to su ekipe koje možemo da dobijemo i treba da dobijemo. Najveću pažnju obraćam na Grčku, sa kojom smo igrali pripremne utakmice za prošli šampionat, jednu smo dobili, jednu izgubili. Azerbejdžan znam i gledao sam ga, to je ekipa koju bismo trebali da dobijemo, dok je Gruzija najslabija od naših protivnika. Ali, ponavljam, mi smo motivisani ne samo za prolaz, već da budemo prvi u grupi.”

Pobjeda i poraz protiv Grčke, u pripremama za EP 2019, došli su kad je naša reprezentacija još bila daleko od optimalne forme, igre koje su “crveni” prikazali u Holandiji bile su na neuporedivo većem nivou.

“To je bilo puno ranije, nekih 15 dana prije Evropskog prvenstva. Jednostavno, mislim da tu imamo prostora za sve pobjede.”

Odgovara li nam raspored odigravanja grupa, prva tri meča su u Tbilisiju, preostala tri u Podgorici?

“Naravno da odgovara, jer ja mislim da će taj turnir u Podgorici odlučiti ko će biti prvi u grupi.”

Zbog reprezentacije odbio klubove

 Selektor Bašić u potpunosti može da se posveti reprezentaciji, jer još nije odlučio da prihvati neku od ponuda za angažman na klupskom planu.

“Bilo je ponuda, međutim, situacija je dosta komplikovana. Imao sam ponude iz Tunisa, iz Emirata, ali ja te ugovore ne mogu da prihvatim zato što onda ne bih mogao da vodim reprezentaciju. Problem arapskih klubova je što imaju Arapsko prvenstvo, Prvenstvo muslimanskih zemalja, te domaća prvenstva, pa recimo da su u januaru bile pripreme ili kvalifikacije, kao što je trebalo da budu, a da sam bio u nekom od tih klubova, ne bih mogao biti s reprezentacijom. Zbog toga sam unaprijed odlagao sve to. Sada čekam sljedeću sezonu, pa ćemo vidjeti.”

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button