Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
FIVB

Predsjednik FIVB Ari Grasa: Odbojka će biti popularnija nego ikad

Ovog vikenda održava se 37. Kongres Svjetske odbojkaške federacije. Zboh pandemije korona virusa, prvi put u istoriji Kongres FIVB održava se online, a Crnu Goru predstavljaju predsjednik OSCG Cvetko Pajković i generalni sekretar Ivan Bošković.

Predsjednik FIVB dr Ari da Silva Grasa Filjo podsjetio se 2012. godine i njegovih riječi kada je izabran na tu funkciju.

“Obećao sam da ću neumorno sarađivati sa vama da bismo uveli revoluciju u naš sport, donoseći mogućnost inovacije u odbojku. Obećao sam da ću odbojku podići na mjesto koje zaslužuje – da bude jedan od najvećih sportova u svijetu. Pokretanje “Volleiball World”-a predstavlja jedinstvenu priliku i istorijsko dostignuće za odbojku. To je potpuno inovativno i modern partnerstvo između međunarodnih federacija, koje će koristiti našim sportistima, navijačima i nacionalnim federacijama”, izjavio je dr Ari da Silva Graso Filjo.

On je upoznao delegate sa novim projektom “Razvoj odbojke”, koji ima za cilj da osnaži nacionalne federacije od prve do pete kategorije i da poboljša kvalitet nacionalnih selekcija i sportista širim svijeta.

“Kroz osnaživanje odbojke možemo pomoći vašim reprezentacijama i sportistima da ostvare svoj puni potencijal i postignu svoje ciljeve. To je dobitna situacija za sve nas. Širenjem odbojke u svijetu, povećaćemo broj reprezentacija koje nastupaju na najvećim takmičenjima. Na taj način povećaće se važnost odbojke u svijetu, čineći je popularnijom nego ikada”, kazao je predsjednik FIVB.

Projekat će se finansirati iz sredstava dobijenih pokretanjem “Svijeta odbojke”, komercijalnog tijela FIVB, sa ciljem identifikacije aktivnih nacionalnih federacija, koje bi bile ojačane ljudskim i tehničkim resursima, angažovanjem trenera, stručnjaka za kondiciju, menadžera, fizioterapeuta…

Delegatima Kongresa obratio se i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah.

“Svjetska odbojkaška federacija ponovo je pokazala sposobnost prilagođavanja, osiguravajući da vaš sport bude spreman da se suoči sa izazovima svijeta koji se brzo mijenja. Za današnji snažan položaj odbojke u olimpijskoj porodici zaslužan je rad svih vas, a posebno vizija i posvećenost vašeg predsjednika”, istakao je Bah.

Izabran je i novi Administrativni odbor za četvorogodišnji period, sa ukupno 26 članova. Članovi Borda su i predsjednik FIVB, te predsjednici kontinentalnih federacija. Osim predsjednika CEV-a Aleksandra Boričića, članovi Administrativnog Borda FIVB iz CEV su: Renato Arena (Italija), Zdeslav Barač (Hrvatska), Gert de Dobeler (Belgija), Mišel Everert (Holandija), Lubor Halanda (Slovačka), Ani Petavan (Francuska), Miroslav Pšedpelski (Poljska) i Stanislav Ševčenko (Rusija). Kao predstavnice dama u Administrativni Bord izabrane su Margaret En Fleming (Škotska), koja je potpredsjednica CEV-a, te Alehandrina Mireja Luis Ernandes (Kuba).

Kongres je usvojio izveštaj o finansijskim aktivnostima FIVB, a odobreno je i nekoliko promjena Ustava FIVB, koje su poslate svim nacionalnim federacijama prije Kongresa, a koje će stupiti na snagu tri mjeseca po njegovom završetku. Promjene uključuju smanjenje starosne granice za predsjedničke kandidate FIVB sa 75 na 70 godina, kao i smanjenje sa 75 na 72 godine za kandidate za upravni odbor FIVB i zvaničnike na odgovornoj poziciji u FIVB i na kontinentalnom nivou.

Pored toga, Kongres je odobrio stvaranje četiri nova mjesta u Upravnom odboru FIVB koje će imenovati predsednik FIVB radi daljeg povećanja zastupljenosti različitih zainteresovanih strana u odbojci. Četiri nova mjesta mora zauzeti po jedan predstavnik iz svake od sljedeće četiri kategorije: sportista, rod u manjini, odgovorni direktor iz Sekretarijata FIVB i nezavisni član. Ova promena usklađuje se sa nedavnim trendovima u dobrom upravljanju koji podstiču međunarodne sportske federacije. Na osnovu ovog predloga, Kongres je takođe odobrio uklanjanje kooptiranih članova iz Izvršnog odbora FIVB.

Kongres traje od petka do nedjelje.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button