Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
EKO MINI ODBOJKAOSCG

Potpredsjednik CEV-a na seminaru Evropske Unije u Kijevu istakao “EKO mini odbojku”

Potpredsjednik i blagajnik CEV-a Ozkan Mutlugil bio je jedan od govornika koji je prisustvovao drugom seminaru „Evropske nedjelje sporta izvan granica“, koji je održan u ponedeljak, 28.oktobra u Kijevu, Ukrajina. Evropska nedjelja sporta inicijativa je koju vodi Evropska komisija da ohrabri ljude da vode zdraviji stil života. Glavni cilj okruglog stola na temu „Kako privući ljude da se bave više sportom?“, kojem je prisustvovao Mutlugil bila je diskusija, razmjena i identifikacija dobrih praksi u ovoj oblasti.

Ozkan Mutlugil je u svojoj prezentaciji istakao i projekat “EKO mini odbojke”, koja je dio projekta “CEV School Project”, koji Odbojkaški savez Crne Gore organizuje uz sponzorstvo kompanije Jugopetrol AD, EKO benzinske stanice i podršku Ministarstva sporta i mladih i Glavnog grada Podgorice.

„Odbojka kao sport ima bogatu istoriju u Evropi koja traje već nekih 100 godina, a olimpijski sport je od 1964. Kao takav, ima dugu tradiciju u mnogim evropskim zemljama i sadržan je u programu fizičkog vaspitanja u skoro svim zemljama Evrope. Ovo predstavlja odličnu platformu na kojoj možemo raditi na razvoju igre “, kazao je Mutlugil.

„Vjerujemo da sport može biti zabavan način upoznavanja djece sa pozitivnim navikama, ali je istovremeno i alat za podučavanje osnovnih socijalnih i motoričkih vještina. Uz profesionalizaciju sporta i koncept vođenja sportskih organizacija poput biznisa, fokus je bio stavljen na stvaranje profita i bogatstva. Međutim, vidimo da klubovi sve više pokušavaju da se vrate svojim lokalnim zajednicama kroz različite programe DOP-a (Corporate Social Responsibility)“, dodao je potpredsjednik CEV-a.

„Klubovi posluju na profesionalniji način, razvijaju bolju infrastrukturu i zapošljavaju više stručnog osoblja. Štaviše, uvijek možemo računati na „X faktor“, tj. strast prema određenom klubu koji dolazi kroz porodicu, ili susjedstvo ili čak cio grad u kome živimo.“

“CEV School” projekat već je pomogao da na stotine djece u brojnim zemljama, poput Crne Gore, rastu uz igru na osnovnom nivou uz promociju zdravog načina života.

Kada je riječ o odrastanju kroz igru na osnovnom nivou i promovisanju zdravog načina života, CEV je osmislio projekat koji uključuje klubove i škole kako bi poboljšao učešće i razvio sport posebno u onim zemljama sa manje tradicije i / ili ograničenim finansijskim sredstvima. „Štaviše, CEV promoviše jednake mogućnosti za svih svojih 56 nacionalnih federacija, pomažući im da organizuju događaje i učestvuju u međunarodnim takmičenjima, posebno onim namijenjenim mlađim uzrasnim grupama“, rekao je Mutlugil. „Odbojka ima još jednu specifičnost i prednost, što znači da djevojčice predstavljaju većinu mladih ljudi koji igraju sa jedinim izuzetkom u Bugarskoj, gde dječaci čine najveći broj.“

Govoreći o glavnoj temi seminara, g. Mutlugil je rekao: „Vidimo da se nivoi fizičke aktivnosti smanjuju, ali bez sumnje su tradicionalni sportovi poput odbojke jedan od odgovora na takav negativan trend. Želja nam je da usko sarađujemo sa obrazovnim vlastima kako bismo poboljšali sportski nastavni plan i program u svakoj zemlji i povećali znanje svojih nastavnika fizičkog vaspitanja. “

„Projekat CEV school, koji ima koristi od finansiranja Evropske komisije kroz program Erasmus +, pomaže nam u postizanju ovog cilja. Naše nacionalne federacije i njihovi odbojkaški klubovi podržavaju lokalne osnovne škole i pružaju djeci priliku da igraju na početnom nivou. CEV pruža materijalnu podršku, poput odbojkaških lopti i mreža, i edukativne materijale lokalnim nastavnicima i godišnje organizujemo Konvenciju trenera, na kojoj se najbolji nastavnici iz zemalja koje sprovode projekat okupljaju tokom tri dana, kako bi naučili od nekih od najboljih stručnjaka u svijetu početni nivo odbojke. Sve ovo, vjerujem, govori o stalnim naporima naše odbojkaške porodice da podstiču aktivan, zdrav način života među našim mladima “, zaključio je.

Čitajte na zvaničnom sajtu CEV: https://www.cev.eu/News.aspx?NewsID=29926&ID=1,4,13,14

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button