Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
IN MEMORIAM

Pajković: Skale je loptu i svoj život smečovao ka vječnosti

U prisustvu prijatelja, porodice i poštovalaca lika i djela nedavno preminulog Miodraga Skala Gvozdenovića, u zgradi Opštine Nikšić održana je komemorativna sjednica u čast jednog od najvećih sportista koji je rođen u gradu pod Trebjesom. Proslavljeni odbojkaški reprezentativac Jugoslavije, osvajač prve medalje odbojkaša na Evropskim prvenstvima, preminuo je 8. maja u Subotici u 77. godini.

U ime Odbojkaškog saveza Crne Gore, komemoraciji su prisustvovali predsjednik OSCG Cvetko Pajković, generalni sekretar Ivan Bošković, naš zlatni olimpijac Igor Vušurović, koji je u OSCG zadužen za razvoj odbojke, te Veselin Vuković, predsjednik trenerske organizacije Crne Gore.

Predsjednik OSCG Pajković govorio je na komemoraciji u ime OSCG:

“Na početku svih staza i puteva, u osnovi same misli o njima, stoji oštro i neizbrisivo urezana staza kojom JE prvi put slobodno prohodao… Bilo je to u ulici Narodnih heroja u Nikšiću… Da je kojim slučajem naš nobelovac Ivo Andrić, u vrijeme pisanja jednog od njegovih remek-djela, poznavao Miodraga Gvozdenovića, vjerovatno bi njegova čuvena rečenica glasila ovako i ne bi bila posvećena Višegradu… Jer, naš Skale, a tako su ga zvali i sada ga mogu zvati i oni koji su ga poznavali i oni koji su ga znali samo po čuvenju, bio je stvoren za roman. Nobelovac – književnik, najbolje bi opisao nobelovca – sportistu. Jedino on. Jer, svaki naš pokušaj da opišemo takvog čovjeka, takvu gromadu, nosi rizik da ćemo ostati nedorečeni…

Legenda Nikšića? Premalo je to reći za njega. Legenda Jugoslavije? Nedovoljno. Njegova sjenka poklapa čitavu Evropu, njegovo ime s poštovanjem se izgovaralo svuda u svijetu. Kapiten reprezentacije, osvajač prve medalje na velikim takmičenjima, član evropske i svjetske elite. Lider. Imali smo i imamo sreću da ga prisvoji naša, odbojkaška porodica. Možda smo u tome bili a i sada smo sebični, ali nije nam žao. Uostalom, Skale je izabrao da zvijezde dotakne preko mreže, smečujući loptu i svoj život ka vječnosti. Ali, i da je izabrao drugi put, da se odlučio za rukomet, košarku ili fudbal, u kojima je takođe bio majstor, epilog bi bio isti. Jer, na nebesima vječnosti, Skaletovo mjesto rezervisano je onoga dana kada je ugledao nikšićko sunce, kada je prvi put prohodao nikšićkom zemljom. Sada, kada joj se vraća, neka mu bude laka… Ako je to iko zaslužio, zaslužio je naš Skale”, kazao je Cvetko Pajković.

Istakavši da mlađe generacije za Skala Gvozdenovića nijesu saznale neposredno, već po čuvenju i priči starijih sugrađana i televizijskih voditelja, Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, je rekao da će se lokalna samouprava potruditi da sačuva sjećanje na legendu nikšićkog i jugoslovenskog sporta.

Ukoliko se porodica bude složila i ukoliko budemo naišli na razumijevanje grada Subotice, uputićemo incijativu da napravimo i ustanovimo jedan turnir koji bi nosio ime njegovo ime, čime bi čuvali sjećanje na njega, ali i budućim generacijama dali podsticaj za najveće moguće uspjehe koji se mogu ostvariti u sportu”, poručio je Kovačević.

Od dugogodišnjeg prijatelja oprostio se i prof. dr Blagota Mitrić, koji nije iz zdrastvenih razloga prisustvovao komemorativnoj sjednici, a čiji govor je pročitao Miloš Mrvaljević, takođe porodični prijatelj familije Gvozdenović.

Pisac, hroničar i publicista Maksim Vujačić se prisjetio velikog talenta Miodraga Gvozdenovića za sve sportove, ali i prvih Skaletovih profesionalnih dana bavljenja odbojkom.

Nekadašnji sportski novinar Đorđije Kustudić je tokom komemorativne sjednice uputio i inicijativu prema Opštini Nikšić, a na osnovu teksta proslavljenog sportskog novinara Miodraga Đurkovića, da ime sale u Sportskom centru “Nikšić” dobije ime Miodrag Skale Gvozdenović.

Nakon komemoracije, urna sa posmrtnim ostacima Miodraga Skala Gvozdenovića, prema pokojnikovoj želji, položena je na groblju u Nikšiću.

Miodrag Gvozdenović je rođen 19. septembra 1944. u Nikšiću. Karijeru je počeo u OK Sutjeska, a od 1965. do 1968. bio je član Bosne iz Sarajeva, a zatim prelazi u Spartak iz Subotice.

Sa Spartakom iz Subotice je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1974/1975, a potom i treće mjesto u Kupu evropskih šampiona 1976.

U reprezentaciji Jugoslavije kao kapiten osvojio je broznanu medalju na Evropskom prvenstvu 1975, zlatne medalje na Mediteranskim igrama 1967. i 1975, srebrnu (1974.) i pet bronzanih (1970, 1971, 1973, 1975. i 1976.) medalja na Balkanskim prvenstvima.

Miodrag Gvozdenović je za reprezentaciju Jugoslavije na tri Evropska prvenstva (1967, 1971. i 1975.) odigrao 25 utakmica, a igrao je i na Svjetskom prvenstvu 1970.

Dva puta je biran za najboljeg odbojkaša Evrope, a u izboru za najboljeg sportistu Jugoslavije 1975. godine zauzeo je drugo mjesto, iza atletičara Nenada Stekića.

Igračku karijeru je završio u Bosni iz Sarajeva, gdje je kasnije počeo i trenersku karijeru. Trenirao je i Spartak iz Subotice, radio kao nastavnik fizičke kulture, a do penzionisanja je radio kao profesor za sport i fizičku kulturu na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Dobitnik je nagrade “Sportista godine” 1975. u Subotici, Oktobarske nagrade Subotice 1975, Povelje Opštine Nikšić, zlatne značke Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije i brojnih drugih priznanja i nagrada.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button