Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Olimpijske igre

Novi sistem kvalifikacija za Olimpijske igre i novi sistem takmičenja na OI 2024. u Parizu

Svjetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je novi sistem kvalifikacija i novi sistem takmičenja za XXXIII Olimpijske igre 2024, koje će se odigrati od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, u Francuskoj.

Direktan plasman na OI obezbijedila je Francuska, domaćin OI, u obje konkurencije.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije sa rang liste FIVB od 12. septembra 2022. za odbojkaše, odnosno 17. oktobra za odbojkašice, biće podijeljene u 3 grupe sa po 8 selekcija po sistemu serpentine, a plasman na OI izboriće po 2 najbolje reprezentacije iz svake grupe.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu – svako sa svakim, 7 kola, i po 2 selekcije će izboriti plasman na Olimpijske igre.

Kvalifikacioni turniri će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023. u konkurenciji odbojkašica, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra u konkurenciji odbojkaša.

Preostalih 5 reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po 5 reprezentacija u obje konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspješnije rerpezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

Kao i do sada u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača.

FIVB je saopštio da je promijenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podijeljene u 3 grupe sa po 4 selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po 2 prvoplasirane reprezentacije iz 3 grupe, kao i 2 najbolje trećeplasirane selekcije.

Back to top button