Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
CEVFIVBtiker

Kontinentalni turniri kvalifikacija za Olimpijske Igre

Evropska odbojkaška konfederacija, CEV, saopštila je sistem kvalifikacija za Olimpijske igre 2016, koje će se odigrati od 5. – 21. avgusta u Rio de Žaneiru, u Brazilu.

Plasman na turnir Evropskih kvalifikacija za OI 2016. biće određen na osnovu rang liste CEV u seniorskoj konkurenciji od 1. novembra 2015. Na turniru će, pored domaćina, igrati 7 najbolje plasiranih selekcija. Pobjednici turnira će izboriti plasman na OI 2016. Turnir u konkurenciji seniorki odigraće se od 4. – 9. januara 2016, a u konkurenciji seniora od 5. – 10. januara 2016. CEV je raspisao konkurs za organizatore, koji prijave moraju poslati do 16. marta 2015.

Drugoplasirane i trećeplasirane selekcije u obje konkurencije izboriće plasman na Svjetske turnire olimpijskih kvalifikacija, koji će se odigrati u Japanu između 15. maja i 5. juna 2016.

Propozicijama takmičenja 8 ekipa će biti podijeljeno u dvije grupe sa po 4 tima. Plasman u polufinale izboriće po dvije reprezentacije, a poslednjeg dana takmičenja odigraće se meč za treće mjesto i finale. Pobjednik će izboriti plasman na Olimpijske igre, a poraženi finalisti i osvajači trećeg mjesta će se kvalifikovati za poslednji turnir Olimpijskih kvalifikacija.

Prvi kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre je Svetski Kup 2015. u obje konkurencije.

XII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniorki odigraće se od 22. avgusta – 6. septembra u Japanu, sa koga će dve reprezentacije izboriti plasman na Olimpijske igre. Plasman na Svetski Kup seniorki do sada su izborili Japan (organizator), SAD (svetski prvak), Rusija i Srbija (dve prvoplasirane selekcije sa CEV rang liste).

XIII Svetski Kup 2015. u konkurenciji seniora odigraće se od 8. – 23. septembra u Japanu. Plasman su do sada izborili Japan (organizator), Poljska (svetski prvak), Rusija i Italija (dvije prvoplasirane selekcije sa CEV rang liste).

Na oba Svjetska Kupa će igrati po 12 reprezentacija: Japan (organizator), po dvije selekcije iz svake Konfederacije i aktuelni svjetski prvaci: SAD u konkurenciji odbojkašica i Poljska u konkurenciji odbojkaša.

Svjetska odbojkaška federacija, FIVB, saopštila je da će u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2016, koje će se odigrati od 5. – 21. avgusta u Rio de Žaneiru, u Brazilu, nastupiti 264 reprezentacije, po 132 u obje konkurencije. Plasman na Olimpijske igre 2016. izborio je jedino domaćin, Brazil, u obje konkurencije. Dvije najuspješnije selekcije sa Svjetskog Kupa 2015. (igraće po 12 reprezentacija) izboriće plasman na OI, kao i pobjednici 5 Kontinentalnih kvalifikacionih turnira ili na osnovu plasmana na Kontinentalnim prvenstvima 2015, u zavisnosti od odluka Kontinentalnih konfederacija. Preostale četiri reprezentacije biće poznate nakon Svjetskih turnira olimpijskih kvalifikacija (po dva u obje konkurencije), koji će se odigrati od 15. maja – 5. juna 2016. Na Svjetskim turnirima olimpijskih kvalifikacija igraće po dvije reprezentacije iz Evrope (CEV 2 i CEV 3), koje zauzmu drugo i treće mjesto na turnirima Evropskih kvalifikacija.

U obje konkurencije će se odigrati po dva Svjetska turnira između 15. maja i 5. juna.

Prvi turnir će se odigrati u Japanu, u obje konkurencije, (7. kola – svako sa svakim) i biće u isto vrijeme i Azijski kvalifikacioni turnir. U Japanu će igrati 8 reprezentacija: 4 selekcije iz Azije, 2 iz Evrope (CEV 2 i CEV 3) i po jedna iz Sjeverne i Srednje Amerike (NORSEKA 2) i Južne Amerike (CSV 2). Plasman na Olimpijske igre će izboriti 3 prvoplasirane reprezentacije, kao i najbolja selekcija iz Azije. Ukoliko neka selekcija iz Azije bude među prve tri, plasman na OI će izboriti i druga najuspšenija selekcija iz Azije.

Na drugom turniru Svetskih olimpijskih kvalifikacija igraće 4 reprezentacije: 1 iz Sjeverne i Srednje Amerike (NORSEKA 3), 1 iz Južne Amerike (CSV 3) i 2 iz Afrike (CAVB 2 i CAVB 3). Plasman na OI izboriće pobjednik turnira.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button