Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
FIVB

Izmjene pravila koje je odobrio Kongres FIVB

Delegati 37. Kongresa FIVB odobrili su izmjene nekoliko pravila kako bi poboljšali tok igre i osigurali spektakularne poene.

Kongres je odobrio nekoliko predloženih izmjena pravila odbojke i odbojke na pijesku kako bi se poboljšao tok igre.

Predsjednik Komisije za suđenje i pravila igre FIVB, Giljermo Paredes, predstavio je predložene izmjene delegatima Kongresa u subotu 6. februara 2021. Predlozi su odobreni sa 160 glasova za, tri protiv i jednim uzdržanim.

U odbojci, pravilo 5 je revidirano kako bi libero mogao biti ili kapiten ekipe ili igre. Komisija je obrazložila da, iako libero često ulazi i napušta teren, kao i kapiten ekipe u mnogim slučajevima, nema razloga da ne dozvoli liberu da bude kapiten.

Takođe je odobrena promjena pravila 15.8 za odbojku kako bi se spriječilo da tim koji je već napravio svojih šest izmjena ostane sa igračem manje izbacivanjem ili diskvalifikacijom igrača. U takvim slučajevima, timovi će sada moći da izvrše zamjenu u slučaju da igrač na terenu bude izbačen ili diskvalifikovan bez obzira na broj zamjena koje su već obavljene.

U međuvremenu, i u odbojci i u odbojci na pijesku, ispravljeno ne Pravilo 9 o igranju lopte, koje je prethodno preciziralo da ekipa može povratiti loptu preko zapisničkog stola, ali samo do polovine stola sa strane terena. Ova promjena će osigurati još spektakularnije poene omogućavajući igračima da preskoče zapisnički sto, a da ne budu sankcionisani kako je ranije predviđalo Pravilo 9.

Pored toga, pravilo 14.6 i u odbojci i u odbojci na pijesku je modifikovano kako bi omogućilo istovremeni kontakt blokera i napadača na strani napadača, a samim tim i poboljšanje protoka igre.

Službena pravila odbojke i zvanična pravila odbojke na pijesku obično stupaju na snagu tri mjeseca nakon odobrenja Kongresa. Međutim, zbog odlaganja Olimpijskih igara u Tokiju 2020, primjena ovih novih pravila započinje 1. januara 2022.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button