Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Evropsko prvenstvo

Domaćini EP za žene potvrdili organizaciju, u Beogradu borbe za medalje

Beograd, Plovdiv, Zadar i Kluž-Napoka biće od 18. avgusta do 4. septembra ove godine domaćini dugo i nestrpljivo očekivanog Evropskog prvenstva za odbojkašice, na kojem će nastupiti 24 najbolje reprezentacije Starog kontinenta. Ova četiri grada i njihove matične države – Srbija, Bugarska, Hrvatska i Rumunija – pokušaće da ponove i čak premaše uspjeh postignut istorijskim EP 2019, čiji su domaćini bile Turska, Poljska, Mađarska i Slovačka.

Uz Srbiju kao dvostrukog branioca titule, Beograd je pravo odbojkaško „žarište“! Srbija će pokušati da iskoristi prednost domaćeg terena, kao što je to učinila 2011. godine kada je osvojila svoju prvu evropsku krunu u fantastičnoj atmosferi u Beogradu. To je treći put u istoriji da glavni grad Srbije organizuje EuroVolley u ženskoj konkurenciji, nakon što je to učinio 1975. i 2011. Beograd će biti domaćin mečeva jedne grupe, plus četiri susreta osmine finala, dvije četvrtfinalne utakmice, dvije polufinalne, kao i mečeve za titulu i treće mjesto.

Plovdiv je još jedno veliko odbojkaško „čvorište“ na Balkanu, dom višestrukih državnih prvaka i učesnika u Ligi šampiona. Iako je Bugarska prethodno bila domaćin evropskog prvenstva za žene 1950, 1981. i 2001. godine, Plovdiv nikada nije imao čast i privilegiju da dočeka evropsku odbojkašku elitu do sada, jer su se prethodna kontinentalna takmičenjima održavala u Sofiji, Varni i Perniku. Plovdiv je nedavno organizovao „balon“ Lige šampiona koji je naišao na vrlo pozitivne kritike svih učesnika. Plovdiv će biti domaćin jedne grupe, nakon čega će uslijediti četiri meča osmine finala i dvije četvrtfinalne utakmice.

Zadar će doživjeti vruće  odbojkaško proljeće i ljeto, jer prije nego što EuroVolley odbojkašica dođe u grad, u maju treba da bude domaćin kvalifikacija za EuroVolley muškaraca, kao i FIVB Čelendžer kupa za žene. Zadar, baš kao i Plovdiv, nikada ranije nije bio domaćin odbojkaškog takmičenja tako visokog profila, iako je Hrvatska bila domaćin EP za žene za 2005. godinu u Zagrebu i Puli. Davne 1975. godine, dok je još bio dio Jugoslavije, hrvatski grad Rijeka bio je među onima koji su takođe bili domaćin evropskog prvenstva za odbojkašice.

Konačno, Kluž-Napoka je mjesto odabrano za dugo očekivani povratak EuroVolleya u Rumuniju, gde se kontinentalni šampionat posljednji put održao davne 1963. Grad u Transilvaniji je već bio domaćin mnogih međunarodnih sportskih događaja, uključujući Evropsko prvenstvo u gimnastici, a EuroVolley će nastaviti ovu priču o uspjehu u zemlji koja je bila među pionirima u razvoju odbojke u Evropi. I Kluž-Napoka i Zadar će biti domaćini jedne grupe.

Crna Gora će pokušati da izbori prvi plasman na EP

I crnogorske odbojkašice nadaju se plasmanu na Evropsko prvenstvo, što bi bio istorijski uspjeh “cvenih”, koje do sada nisu nastupile na najvećem takmičenju Starog kontinenta. Crna Gora je u grupi D sa Slovačkom, Finskom i Kosovom. Prvi turnir igraće se u Crnoj Gori 7, 8. i 9. maja, a rivali naših djevojaka su Kosovo, Finska, pa Slovačka. Na turniru u Slovačkoj 13, 14. i 15. maja, “crvene” će prvo igrati sa domaćom selekcijom, zatim sa Finskom i na kraju sa Kosovom. Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupe.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button