Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Liga šampionaSlajder

Crna Gora dobila i mjesto u ženskoj Ligi šampiona!

Kao i u sezoni na izmaku, Crna Gora će iduće sezone imati pravo na pet mjesta u odbojkaškim evrokupovima, saopšteno je iz Evropske odbojkaške konfederacije. Razlika u tome je što je naša odbojka izgubila jedno mjesto u muškoj (imaće ukupno tri, po jedno u Ligi šampiona, CEV kupu i Čelendž kupu), a dobila jedno više u ženskoj konkurenciji (Liga šampiona i Čelendž kup), prvenstveno zahvaljujući promjeni sistema takmičenja u Ligi šampiona.

Na najnovijoj CEV rang listi zemalja za takmičenje u evropskim kupovima, koja je napravljena na osnovu rezultata od 2012. do 2014. godine, Crna Gora je u muškoj konkurenciji na 18. mjestu u konkurenciji 56 zemalja, dok je u ženskoj na 31. poziciji.

Iz Luksemburga je saopšteno da je Administrativni Bord CEV-a donio odluku o promjeni sistema takmičenja u Ligi šampiona od naredne sezone. Najveća promjena je što će u prvom, drugom i trećem kolu pravo učešća imati prvaci iz 48 zemalja, dok je direktan plasman u četvrto kolo (grupna faza) ostvarilo 12 klubova iz osam zemalja i u ženskoj i u muškoj konkurenciji.

U grupnoj fazi takmičenja (po grupama) igraće 16 ekipa u ženskoj i 20 ekipa u muškoj konkurenciji podeljenih u četiri, odnosno pet grupa, sa po četiri tima.

U 1, 2. i 3. kolu igraće se po dvije utakmice (kod kuće i u gostima), a broj ekipa će zavisiti od broja prijavljenih prvaka država. Ekipe koje izgube u prva tri kola LŠ, imaće mogućnost da nastave takmičenje u CEV kupu.

To će ujedno biti i jedina šansa za promjenu takmičenja u evrokupovima. Ukoliko bude više od osam ekipa koje će takmičenje nastaviti u Kupu CEV, u tom slučaju će se uvesti još jedna dodatna runda u Kupu CEV (ukoliko takmičenje treba da počne od osmine finala, uvodi se i šesnaestina finala, odnosno umjesto 16 (32) ekipa igraće 32 (64) ekipe).

U slučaju da neke ekipe moraju zbog broja direktno da prođu u naredni krug takmičenja, onda će to biti ekipe iz zemalja koje su bolje rangirane na CEV rang listi za Evropske kupove.

U četvrtoj rundi, odnosno grupnoj fazi, igraće 12 nosilaca, kao i još četiri ekipe iz 3. kola u ženskoj konkurenciji, odnosno osam ekipa iz 3. kola u muškoj konkurenciji. U grupnoj fazi ekipe će odigrati po šest kola, po dvostrukom bod sistemu.

cev liga sampiona sistem

Po završetku takmičenja po grupama, ekipe će igrati u plej–ofu sa 12, a zatim i sa 6 ekipa. Format finalnih turnira je ostao nepromijenjen, s tim što će biti moguće da u finalu igraju ekipe iz iste zemlje, jer je ukinuto pravilo da ekipe iz iste zemlje moraju da igraju u polufinalu bez obzira na žrijeb.

Plasman u 4. rundu, odnosno grupnu fazu obezbijedila su po dva tima iz zemalja koje zauzimaju od 1. do 4. mjesta, kao i po jedna ekipa iz zemalja koje zauzimaju pozicije od 5. do 8. mjesta. Zemlje koje su rangirane od 9. – 56. mjesta mogu prijaviti svoje prvake za učešće u Ligi šampiona od 1. kola.

Ekipe koje su se kvalifikovale u 4. rundu mogu biti svrstane u istu grupu sa ostalim ekipama iz svojih zemalja.

Žrijeb za narednu Ligu šampion, odnosno tradicionalno “Gala veče CEV”, održaće se 9. juna u Rimu.

Žrijeb za plej–ofa sa 12, odnosno 6 ekipa, planiran je za 3. mart, nakon završetka 4. runde takmičenja.

“Novi sistem takmičenja ima zadatak da: takmičenje bude “otvoreno” za sve Nacionalne federacije, promoviše Ligu šampiona širom Evrope, omogući još više mečeva sa ekipama koje su na sličnom takmičarskom nivou, omogući navijačima i medijima neizvjesne, uzbudljive i kvalitetne utakmice, kreira jedinstvenu atmosferu u kojoj svi žele da budu dio odbojkaškog spektakla”, navodi se u saopštenju CEV-a.

Vijesti/CEV

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button