Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Kvalifikacije za EP (odbojkašice)ReprezentacijaSeniorke

Važan bod odbojkašica u Letoniji

Crna Gora umalo napravila veliki preokret, Nevena Vukčević je nakon ulaska u igru osvojila čak 13 poena, koliko je imala i Mina Dragović

Ženska odbojkaška reprezentacija Crne Gore bila je nadomak velikog preokreta na gostovanju Letoniji na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2026. godine. Uprkos zaostatku 2:0 u setovima i tri meč lopte rivala, djevojke Milorada Kurnića uspjele su da se izbore za taj brejk, ali ne i da slave – bilo je 3:2 (26:25, 25:19, 24:26, 23:25, 15:9) u Jelgavi.

Foto: OSCG / Stefan Ivanović

Vrlo zanimljiv meč odigran je u Zemgales olimpijskom centru, što je moglo da se nasluti na osnovu prvog seta u kom se igralo u egal ritmu, a mini serijom naš tim došao je do prednosti 22:20, što nije sačuvao, već je prvi set pripao domaćinu 26:24.

Ispuštena prednost u finišu prvog seta kao da je poremetila izabranice Milorada Krunića, koje su tokom cijelog drugog seta jurile zaostatak od 3-4 poena, a Letonija je došla do 2:0 u setovima sa maksimalnih +6.

Kontrolisale su Letonke igru i u trećem setu, u kom su naše odbojkašice jurile zaostatak do 24:21 i tri meč lopte za domaćina. Tada je uslijedio veliki preokret na servis Dijane Vuković i značajni poeni na mreži – serijom 5:0 Crna Gora je uspjela da se vrati u meč. Ponovo se, kao u test duelu sa Austrijom, ključnim pokazao ulazak Nevene Vukčević sa klupe.

Nošene sjajnim povratkom naše djevojke su preuzele kontrolu nad igrom u trećem setu u kom su Letonke znale da odgovore, pa su sustizale i tri poena zaostatka. Ipak, u ključnim trenucima zaustavljena je korektorka domaćina, Marta Levinska,  a u zanimljivoj završnici Danijela Džaković i saigračice sa 25:23 izborile su taj brejk i osvojile bod koji bi mogao da bude od velikog značaja za plasman na EuroVolej.

U petom setu, nažalost, Crna Gora nije uspjela da održi nivo iz trećeg i četvrtog dijela meča – Letonija je povela 4:1, na promjeni strana imala 8:2, i na kraju dobila meč sa 15:9, iskoristivši treću meč loptu.

Upravo je u petom setu ponovo proradio napad Letonije preko ljevoruke Levinske, koja je meč završila sa 33 poena, a u našem nacionalnom timu svih pet naših igračica koje su se upisale u poentere bile su dvocifrene. Nevena Vukčević je sa klupe doprinijela sa čak 13 poena, koliko je imala i Mina Dragović, od čeka osam iz bloka. Dijana Vuković meč je završila sa 12 poena, Danijela Džaković osvojila je 11, Simona Petranović i Saška Đurović po 10 poena.

Tek narednog ljeta Crna Gora će nastaviti kvalifikacije, utakmicom sa Letonijom kod kuće, pošto je treća selekcija u grupi D, Bosna i Hercegovina, odustala od takmičenja i duel u Bijelom Polju, planiran za nedjelju, 25. avgust, neće biti odigran.

Crna Gora je osvojenim bodom u Jelgavi napravila važan korak ka prvom plasmanu na Evropsko prvenstvo, na kom će u ljeto 2026. godine igrati selekcije četiri zemlje domaćina, Turske, Češke, Švedske i Azerbejdžana, još osam selekcija na osnovu plasmana sa EuroVoleja 2023, kao i pobjednici sedam kvalifikacionih grupa i još pet najboljih drugoplasiranih reprezentacija.

Letonija – Crna Gora 3:2 (26:24, 25:19, 24:26, 23:25, 15:9)

Zemgales olimpijski centar, Jelgava. Sudije: Laurenciju (Rumunija), Piana (Italija)

Poeni iz napada: Letonija 70, Crna Gora 45. Poeni iz bloka: Letonija 11, Crna Gora 17. Poeni iz servisa: Letonija 9, Crna Gora 7. Greške protivnika: Letonija 23, Crna Gora 31.

Letonija: Ozola 6, Katrina Struka, Levinska 33, Dambrehte 6, Grundmane (libero), Dolotova 1, Šimkuse (libero), Kramena 2, Nečiporuka 12, Rita, Jurdža 17, Vagele 1, Reknere, Karmen Struka 14. Selektor Danijele Kaprioti.

Crna Gora: Đurović 10, Tvrdišić, Cenović (libero), Šušić, Jovović, Vuković 12, Džaković 11, Petranović 10, Vukčević 13, Rakočević, Budrak, Đukić, Krunić (libero), Dragović 13. Selektor: Milorad Krunić.

Povezani članci

Back to top button